Het werk van een arbeidsjurist:
Re-integratie bij ziekte

Vaak wordt gedacht dat een jurist veel aan het procederen is in rechtbanken, zich bevindt in een stoffige ruimte vol dossiers en wettenbundels en niet uit zijn kantoor komt voordat het donker wordt. Maar het leven van een arbeidsjurist bij Kracht Werkt ziet er toch heel anders uit. Maarten Elferink, jurist arbeidsrecht bij Kracht Werkt, laat aan de hand van diverse casussen zien hoe een werkdag eruit kan zien en in welke situatie hij werknemers en werkgevers bij kan staan. In deze blog de casus van Susan.*

Ziekgemeld op het werk, wat nu?

Susan (55) werkt 36 uur per week bij een grote zorginstelling als verzorgende IG. In haar vrij tijd is ze actief met hardlopen en besteedt ze haar uren graag met vrienden en familie. Vorig jaar heeft Susan een hartinfarct gehad. Ze is sindsdien ziekgemeld op haar werk en heeft een revalidatietraject voltooid. Haar werkgever laat de re-integratiebegeleiding aan een arbodienst over en Susan meldt zich regelmatig bij de bedrijfsarts. Telefonisch heeft ze contact met de casemanager van de arbodienst en die wil dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Ze probeert werkweken te maken van 20 uur per week, maar ook haar leidinggevende belt haar regelmatig om te vragen wanneer ze weer fulltime gaat werken. Susan voelt hierdoor veel druk en dit draagt niet bij aan haar herstel. Het zorgt er juist voor dat Susan een terugval krijgt, waardoor ze zich weer volledig ziekmeldt en het gevoel heeft dat ze juist achteruit gaat, in plaats van vooruit. Ook het sporten gaat niet meer en van haar sociale netwerk blijft ook niet veel meer over. Susan is inmiddels radeloos over wat ze nu moet doen. Want wat gebeurt er met haar baan en haar inkomen? En kan ze, als ze wordt afgekeurd, haar vaste lasten nog wel betalen? Met deze vragen komt Susan bij Kracht Werkt terecht.

Volledige juridische ondersteuning

“Om Susan in deze situatie zoveel mogelijk te ontlasten, bezoek ik haar thuis. Ik neem samen met haar de situatie door en wijs haar op de mogelijkheden waarin Kracht Werkt haar kan ondersteunen. Er wordt besloten om volledige juridische ondersteuning af te nemen en ik analyseer vervolgens het dossier op kantoor. Hieruit blijkt dat Susan maar 70% krijgt doorbetaald, terwijl ze nog 100% doorbetaald zou moeten krijgen. In overleg met Susan bel ik met de leidinggevende om de situatie te bespreken. Uit dit gesprek wordt al snel duidelijk dat er een fout is gemaakt en het overige bedrag wordt de volgende maand verrekend met het salaris.”

Advies van de bedrijfsarts

Hierop aansluitend heeft Susan weer een afspraak met de bedrijfsarts. Die wil dat Susan weer 2 uur per dag gaat werken. Echter, haar huisarts en de specialist geven aan dat dit op dit moment nog te veel is. Maar wat moet ze nu? Wie heeft gelijk en waar moet ze vanuit gaan? Er komen zoveel vragen bij haar op. Ik geef aan dat de bedrijfsarts leidend is en dat de werkgever haar op basis van dit advies voor twee uur per dag mag vragen te re-integreren. Wel geef ik aan dat ze de mogelijkheid heeft om een second opinion aan te vragen. Dit doet ze en hieruit blijkt dat twee uur op dit moment nog te veel is. Susan blijft eerst nog twee weken thuis voordat ze weer start met re-integreren. Dit bouwt ze op tot 20 uur per week, maar al snel merkt ze dat het wederom niet gaat.

WIA-keuring

Inmiddels zijn er 92 weken re-integratie verstreken en Susan dient haar WIA-uitkering aan te vragen. Nu komt het moment van de WIA-keuring nog dichterbij en de stress neemt toe. Daar komt ook bij dat Susan veel negatieve verhalen en ervaringen over UWV en de verzekeringsartsen heeft gehoord. Dit bouwt de spanning nog verder op. Wat zijn nu de gevolgen van die keuring en hoe moet dat nu in de toekomst verder? Ik leg Susan uit wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van de WIA-keuring en welke scenario’s er kunnen gaan spelen. Ook probeer ik haar gerust te stellen door te vertellen dat het UWV geen vervelende instantie is en wat ze daar kan verwachten. Ook vertel ik haar wat de rol is van de verzekeringsarts, de arbeidsdeskundige en hoe zij tot een oordeel komen. Susan is gerustgesteld en klaar voor de keuring.

Die maandag daarop gaan we samen naar de WIA-keuring. We treffen een prettige verzekeringsarts met inlevingsvermogen en een kritische, maar realistische kijk op de situatie. Aan het einde van het gesprek geeft de verzekeringsarts een korte toelichting. Hij vindt dat ze niet meer dan 20 uur kan werken en hij benoemt de beperkingen die volgens hem van toepassing zijn. Daarop aansluitend geeft hij aan dat ze morgen telefonisch de uitslag kan verwachten.
De volgende morgen belt de arbeidsdeskundige inderdaad met Susan en geeft in dit gesprek aan dat Susan recht heeft op een WIA-uitkering en 80% – 100% arbeidsongeschikt is bevonden. Er worden niet genoeg functies gevonden die zij gezien haar beperkingen kan uitvoeren. Een urenbeperking maakt onderdeel uit van de gestelde beperkingen. Mocht Susan dit willen, dan kan ze uiteraard bij het UWV terecht voor eventuele uitleg. Hierop aansluitend belt Susan met mij om een afspraak in te plannen en een paar dagen later ga ik bij haar op de koffie. Ik bespreek met haar de situatie en geef haar een duidelijk beeld van de mogelijkheden in de toekomst. Dit is niet leuk om te doen, maar ik moet wel realistisch blijven.

Vaststellingsovereenkomst

Nog steeds zit Susan met veel vragen. Want hoe moet dit nu met haar dienstverband bij haar werkgever? Ik bel haar leidinggevende om een afspraak te maken en volgende week kunnen we terecht. Ik ga samen met Susan naar de werkgever om afspraken te maken over de arbeidsovereenkomst.
In overleg wordt besloten de arbeidsovereenkomst te beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst. Susan heeft nog recht op een transitievergoeding om het leed wat te verzachten. De werkgever geef ik nog mee dat hij per 1 april 2020 gecompenseerd zal worden vanuit de overheid, want die kan de situatie immers ook niet helpen. De uiteindelijke kosten aan bijstand van Kracht Werkt voor Susan zijn dubbel en dwars terug verdiend. En ze belt me nog steeds regelmatig op voor advies.

Meer informatie?

Ben je vanwege arbeidsongeschiktheid uit het arbeidsproces en zijn er vragen rondom arbeid en re-integratie en/of wil je tijdens dit traject bijgestaan worden? Of ben je werkgever en heb je (juridische)vragen rondom re-integratiebegeleiding? Neem gerust eens vrijblijvend contact met me op en ik probeer je vragen te beantwoorden.

*Susan is een fictieve naam

2019-06-19T15:31:58+00:00juni 19th, 2019|